HTML

Konzol Játékok és PC Játékok

Konzol és Pc játékok blog. Friss hírek és újdonságok minden játékról egy helyen. A legújabb játékok pc-re és konzolokra (ps2, ps3, wii, psp, xbox, nintendo ds)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Rise of Nation

MMORPG 2010.05.12. 14:58

Egy retro RTS amit érdemes még elővenni

Aki ismeri vagy játszott is az Age of Empires sorozat valamelyikével az körülbelül behatárolhatja a játékot már így előre is némileg. Természetesen azért a két játék nem ugyanaz. Csupán ugyanazokra az alapokra építkezik

Rise of Nation

A játék intróját végignézve, ami nem mondható túl hosszúnak, tulajdonképpen egy mozgalmas kis videóba botlunk. Ami ugyan nem komplett történetet ad nekünk, hanem igyekszik felölelni azokat a korokat, és nemzeteket, amikkel, és akikkel találkozhatunk a játék során. Személy szerint inkább afféle bemutatónak nevezném, mint intrónak. De végignézve a képsorokat a nevünk megadása után találkozunk a főmenüvel. Láthatjuk, hogy nem veszhetünk el a rengeteg lehetőség között. Tehát megejthetjük a beállítgatásainkat. Az oktató módot nem feltétlenül szükséges végig játszani. A kampánymód tulajdonképpen nem tartalmaz semmiféle történetet sem, meg kell hódítanunk az egész világot. Nos, ez azért jól hangzik. Azonban a történet helyett számtalan kultúrát és történelmi kort ismerhetünk meg. Ami nem csupán szórakoztató, hanem hasznos is a maga módján. Ha ebbe belekezdünk, rögtön választhatunk 18 nemzet közül. Itt mindenki megtalálhatja a számára szimpatikust, illetve érdekeset. Minden nemzetnek megvannak a maga sajátosságai, amelyet el is olvashatunk itt, ha a nevükre irányítjuk az egerünket. Remekül kitalálták a fejlesztők, hogy nem egy sorozatos pályákkal teli kommandírozást kell csinálnunk. Hanem egy világtérképszerű platformon ahol látjuk éppen kis nemzetünk területét, kell elindulnunk hódító utunkra. Itt nem muszáj csatába bonyolódnunk, akár diplomáciai úton is szerezhetünk területeket. Ami szintén egy nagy piros pont a játéknak. Illetve pénzért is vásárolhatunk terülteket. Ezen a térképen szintén megtudhatunk számos információt is. Többek között azt is, hogy a többi nemzet hogyan viszonyul hozzánk, illetve hogyan is álunk a ranglistán a nemzetek között. Ez egy igen ötletes dolog. bár nem mondanám hatalmas újításnak, hiszen ugyebár számtalan ilyen játékot ismerünk, azaz a táblás stratégiai játékokat. De itt ügyesen ötvözték a kettőt. Így nem panaszkodhatunk ezen a téren sem.

A játék során nem szükséges legyalulnunk az összes ellenséges épületet és harci egységet. Elegendő csupán az ellenséges városokat bevenni, és azokat egy meghatározott ideig megtartani. Ha ezt megtesszük, akkor győzelmet aratunk. Minden csatánk végeztével visszakerülünk, a térképre ahol megnézhetjük, hogyan is áll a többi nemzet, illetve eldönthetjük, kivel akasztjuk össze a bajuszunkat, vagy kivel lépünk diplomáciai kapcsolatba. Ahogy haladunk előre a játékban, és fokozatosan növeljük a területünket és a befolyásunkat a világtérképen, úgy ismerhetjük meg a különböző korokat a játékban. Igen sok fejlesztenivalónk lesz, ami egy ideig ugyan szórakoztató tud lenni. Azonban számomra egy idő után frusztráló lett. A csaták során célszerű több várost építenünk. Nem pedig egynél leragadni. A több város ugyan több munkával, építgetéssel jár. Azonban megéri ezt megtenni, egyrészt gyorsabban fejlődhetünk, másrészt pedig ezzel is növelhetjük a területünket az ellenfelünk rovására. Amivel igencsak megkeseríthetjük, illetve lelassíthatjuk a fejlődését. A képen a jobb sarokban mindig látjuk az aktuális pontunkat és az ellenfél pontjait is, illetve azt is,hogy épp melyik korban járunk. Ez azért fontos többek között, mert ezzel felmérhetjük a jelenlegi erőnket, illetve az ellenfelét is. A térképeken érdemes jól körülnézni, mert számos értékes bónuszt találhatunk, ami igen hasznos tud lenni időnként.

Végítéletként el lehet mondani, hogy bár a játék nem ma került fel a korongokra annak ellenére megállja a helyét. Az egyszemélyes játékmód igen hosszú játékidőt ígér, amit a mai kor játékait tekintve ez kevésről mondható el. Bár az Age of Empires alapjaira épül, mégis számtalan eltérést lehet tapasztalni a játék során. Nem csak az eszeveszett gyártásnak ad helyet a játék így lehet taktikázni is ami szintén nagyon jó dolog. A grafikája ugyan nem modern időket idézi azonban ezzel párhuzamosan a gépigénye is eléggé alacsony. Illetve a töltögetési ideje sem igen van. ami lássuk be nagyon jó dolog. akiknek sikerül elvonatkoztatni a grafika elavultságától az remekül fog szórakozni a játékkal.

Thrones and Patriots kiegészítő

Tehát itt lenne nekünk a kiegészítő is. Ezért ha már itt van, akkor úgy gondoltam beinvesztálom a tesztbe ezt is. A Rise of Nation már önmagában is egy eléggé komplex és sok nemzetet és történelmi kort felölelő játék lett. Lássuk tehát a készítők mit tudtak ehhez hozzáadni a kiegészítővel.

Gondolkodás nélkül belevágtam a kampány módba. Először úgy tűnt ugyanazt kapom, mint legutóbb. Azaz hódítsd meg a világot, dolgot. Aztán meglepődtem kissé. Nem teljesen ugyanazt kaptam. Egy kissé eltér tőle. Itt már választhatunk különböző történelmi események végigjátszása közül. Így ezen a téren a kiegészítő igenis hozzáadott így játékhoz. Kijelenthetem bátran, hogy ez egy igen jó ötlet volt. Nem rugaszkodtak el az alapjátéktól és nem is csupán néhány extra pályát kaptunk. Ez egy igen jó ötlet. Tehát találkozhatunk itt Nagy Sándor hódításaival, Napóleon hadjáratával, a hidegháborús korszakkal, Amerika felfedezésével, illetve maradhatunk, a jól ismert hódítsuk meg az egész bolygót kampánnyal. elindítva valamelyik fent említett kampányt elolvashatunk egy rövid összefoglalót a történelmi korról és eseményekről. Így szélesebb képet kapva arról mibe is csöppenünk. Majd az adott hadjáraton belül harcolhatjuk végig az adott korszakot, illetve hódíthatjuk meg mi magunk is akár Nagy Sándor legendás birodalmát. Természetesen kapunk néhány új nemzetet is, illetve ha multiplayerben játszunk, akkor kapunk néhány extra map-ot. De igazából nem ez a lényeges a kiegészítőben. Játékmenetben történt változás nem igazán észlelhető. Így azután nem is igen kutattam hódításaim során.

Tehát már láttuk mind az alapjátékot és a kiegészítőt is. Összesítve a dolgokat elmondhatom, hogy remek játékról van szó. Természetesen akad benne néhány bosszantó dolog. Azonban ha ezektől eltekint az ember egy igen szórakoztató, és hosszú játékidőt biztosító stratégiai játékhoz jutunk. Nagy előnye, hogy gépigénye nagyon alacsony a mai kor gépeihez képest. Így a futatásával nem hiszem, hogy lesz probléma. Ezzel együtt a grafika természetesen nem felel meg a mai kor követelményeinek. De ne is várjuk ezt ettől a játéktól. Aki szereti, a történelmet vagy csupán szereti az Age of Empires világát annak bátran ajánlom ezt a játékot. Szerintem nem fog benne csalódni.

 

Címkék: retro pc rts

komment

süti beállítások módosítása