HTML

Konzol Játékok és PC Játékok

Konzol és Pc játékok blog. Friss hírek és újdonságok minden játékról egy helyen. A legújabb játékok pc-re és konzolokra (ps2, ps3, wii, psp, xbox, nintendo ds)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

King Arthur

MMORPG 2010.05.12. 15:04

Hogy ne maradjon le a hazai pc játék felhozatala sem, íme egy kis ízelítő hazánk legújabb szerzeményéről.

A King Arthur: The role playing wargame kicsiny hazánk legújabb stratégiai játéka és talán az eddigi legszínvonalasabb is. Hiába, öt éves szülés volt és ez meg is látszik. Hatalmas csaták, misztikus lények meg persze Camelot és a kerek asztal lovagjai.

Egyszer volt, hol nem volt…

Történetünk akkor kezdődik miután Arthur megszerezte a híres Excalibur kardot. Ekkorra Britannia már darabokra hullott és több kiskirály uralja, akik mind a birodalom trónját kívánják. Egyetlen segítőnk akad csupán, Sir Ector, aki fiát Sir Kayt és egy kis csapatot felkínálva megindít minket a trónra jutás útján.

A játékban nincs külön tutorial rész, azt beépítették a játékmenetbe magába. Így mikor Sir Kay, kerekasztalunk első lovagja, Anglia nyugati csücskében várja parancsainkat, amelyek első területünk megszerzését szolgálják, gyakorlatilag megkezdjük önmagunk kiképzését.

A játék talán egyetlen nagy negatívuma pont ez, hogy a legelején elég sok időt kell a játék kiismerésére szánni. Ez azonban bőséggel megtérül, mikor megnyílik minden lehetőség előttünk.

King Arthur Trailer

Ec-pec, kimehetsz! 

Sir Kay csak az első a tizenkét lovagból kerek asztalunknál. De nem csak tizenketten csatlakoznának szívesen Arthur udvarához. Épp ezért gondosan meg kell válogatnunk, hogy kiket veszünk magunkhoz.

Fontos, hogy a lovagok, akiket magunk mellé állítunk, ugyanazt a vallást és magatartást kövessék, mint mi magunk, akik Arthurt alakítjuk a játékban. Ha ugyanis keresztény és kegyetlen uralkodók volnánk, akkor egy jóságos, de az ősi vallást követő lovag hamar ott hagyja a kerek asztalt, akármennyit is képeztük.

A lovagok csatával és küldetések teljesítésével fejlődhetnek egészen a végtelenségig. A magyar fiúk ugyanis nem húztak meg egy felső határt a fejlődésben. Választott harcosaink nem csak azért fontosak, mert küldetéseket teljesíthetnek, nélkülük nem tudunk csapatokat mozgatni és egy létszámbeli fölénnyel rendelkező sereggel is könnyebben elbánunk, ha egy magasabb szintű harcos van a katonáink között.

Lovagjaink ugyanis képesek a mágia használatára. Így egy kis köd, vagy egy vihar, ami komoly fejfájást okozhat az ellenség íjászainak, esetleg egy villám, amely az ellenség sorai közé csap nagyon előnyös lehet a csata kimenetelében.

Hűségük azonban nem végtelen. Bizony azt nekünk kell elérnünk, földterületek kiosztásával, amely termelését és adóját majd ők hajtják be nekünk. Köztük is van három kaszt. A Sage a varázslatok nagy tudója, a Champion a harc mestere, a Warlord pedig remekül igazgatja földterületeinket és vezeti a seregét. Illetve feleséget is szerezhetünk számukra, aki a hűség javításon túl még a földek igazgatásán is javíthat.

Hadakozni jó 

A seregek irányítása a stratégiai térképen illetve a csatatereken lényegében megegyezik a Total War sorozatban bevett irányító kombinációkkal. Egyetlen és legfőbb különbség a ”WASD-QE” billentyűk használata a játék egészében, amely nagyon kényelmessé teszi az irányítást és az átláthatóságot.

Azonban, aki a Total War sorozatban bevett stratégiát akarja használni, az komoly veszteségeket fog elszenvedni, még győzelem esetén is. Pár ütközet után viszont már egyre többet láthatjuk a méltán áhított ”Győzelem” feliratot.

Ennek ellenére a csata kimenetelén egy-egy stratégiailag fontos pont elfoglalása még mindig fordíthat. Az ütközetek területén belül több, úgynevezett Győzelmi pont található.

A falvakban a csapataink állóképessége hamarabb regenerálódik, a kristály tornyokból halálos nyílzáport zúdíthatunk az ellenségre, vagy egy szobor elfoglalásával villámot szórhatunk rájuk. De ezek nélkül is győzhetünk, hisz minden csata más és minden terepen más stratégiát kell követnünk. Ne felejtsük viszont, hogy ha az ellenség több Győzelmi ponttal rendelkezik, akkor csapataink morálja bizony megcsappan.

Elő a kockákkal!

A legtöbb időnket a dobókockás kaland könyvekhez hasonló módon fogjuk eltölteni. Rengeteg párbeszéd van a játékban, ahol többnyire 3-4 válasz lehetőségünk van és attól függően, hogy hogyan döntünk, miképp cselekszünk kapunk varázs tárgyakat, pénzt, ételt, új egységeket, és kerül besorolásra a személyiségünk.

A személyiségünk pedig lényeges pontja a játék történetének. A játék négy történetre van bontva, amin belül haladva alakul ki a végleges személyiségünk, ezzel különleges egységeket, varázslatokat és új küldetéseket nyerve. Ezért érdemes előre eltervezni, hogy milyen uralkodó lesz belőlünk és konzekvens módon ahhoz tartanunk magunk.

Ezt befolyásolhatjuk még birodalmunk igazgatásával is. Első erődünk elfoglalása után ugyanis elkezdhetjük fejleszteni csapatainkat, varázslatainkat és hozhatunk törvényeket. A törvényeknek persze kihatása lesz a nép hűségére és moráljára. Így ha nagyon sanyargatjuk őket, bizony fellázadnak. Az ilyen lázadásokat, azonban nem kell feltétlenül vérbe fojtanunk. Elég, ha mondjuk, lefizetjük a lázadás vezetőjét és máris örömmel tér haza mindenki.

King Arthur teszt videó

Summa summarum

A hangot és a grafikát még nem is említettem, pedig utóbbi az bizony páratlan! Ilyen jól és részletesen kidolgozott egységekkel még nem találkoztam. A pajzsok, a páncélok, a fű, a fák, a csatatereken található győzelmi pontok mind-mind gondosan megrajzoltak. Még régebbi gépen is teljes sikerrel tudtam a játékot maximum grafikával játszani, gyakorlatilag akadás nélkül.

A hang már hagy némi kivetni valót maga után. A zenék többsége nagyon jó hangulatot kelt, viszont egy része hosszabb távon zavaró lehet. Érdekes volt a csatazaj is. Ha közelről figyeljük, ahogy csapataink jobb belátásra térítik ellenségünket, akkor feltűnhet a Bud Spencert idéző pofonok hangja. Illetve, amíg egy ellenséges harcos is van az ütközetben, addig a legzajosabb csata hangját halljuk, mikor pedig szegény pára elhullik hirtelen síri csend lesz. Ezek kicsit rontják a játék hangulatát.

Tömören szólva tehát a King Arthur hazánk egy új gyöngyszeme, amely bizony megér egy próbát. A kezdeti nehézségek után egyszerűen abbahagyhatatlan. Mivel minden személyiség újabb és újabb küldetéseket hoz elő, többször elkezdve is új élményeink lesznek vele. A külföldi sajtó pozitív visszajelzései pedig azt sejtetik, hogy nem csak hazánkban lesz nagy sikere.

Címkék: pc stratégia rpg rts kingarthue

komment

süti beállítások módosítása