HTML

Konzol Játékok és PC Játékok

Konzol és Pc játékok blog. Friss hírek és újdonságok minden játékról egy helyen. A legújabb játékok pc-re és konzolokra (ps2, ps3, wii, psp, xbox, nintendo ds)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Condemned: Criminal Origins

MMORPG 2010.05.12. 19:15

Condemned Criminal Origins a horror játékok egyik királya

A Condemned-et a F.E.A.R.-rel nagy sikereket elért Monolith fejlesztette és a SEGA adta ki 2006-ban. Ebből már sejteni lehet, hogy megint egy paráztatós játékkal van dolgunk.

A főszereplő egy Ethan Thomas nevű FBI-os detektív, aki éppen egy brutális sorozatgyilkos után nyomoz. A játék kezdetén a gyilkos legújabb áldozatának halálának helyszínére érkezünk. Itt megismerjük a játék alapjait, gyakorlatilag ez a tutorial. Két érdekességet emelnék ki, a „nyomozást” és a harcrendszert.

Nyomozás

Ezt a funkciót a játék mindig előre jelzi egy hanghatással és kicsit elhomályosodó képernyővel. Ilyenkor egy gombnyomással a hősünk előveszi azt az eszközt, amire éppen szükségünk van. Egy újabb gombnyomással pedig használhatjuk az adott eszközt. Nem túl bonyolult, de feldobja a játékmenetet.

Észleléshez

  • UV lámpa: Szabad szemmel nem látható nyomok kutatásához /használható/.
  • Lézerfény: Ez gyakorlatilag ugyanarra való, mint az UV lámpa, csak másképp néz ki.
  • Gázspektrométer: A levegőben lévő idegen anyagok mennyiségét méri, segítségével (pl.) megtalálhatunk egy oszladozó tetemet.

Begyűjtéshez

  • Mintavevő: Különböző anyagokból vehetünk vele mintát, pl. szövetszálakból, és ezt elküldhetjük kielemzésre.
  • 3D Scanner: Képes három dimenzióban rögzíteni a bizonyíték képét, amit aztán továbbküldhetünk a laborba.
  • Digitális fényképező: Szerintem ezt nem kell részleteznem.

Harcrendszer

A játék egyik legnagyobb pozitívuma (és sajnos egy kicsit negatívuma is). Általában a harc úgy néz ki, hogy keresünk egy „kitéphető tárgyat” a környezetünkben és annak segítségével csépeljük az ellenséget vagy védekezünk vele.

Viszonylag sokfajta ilyen tárgy van a játékban. A sima deszkától a kalapácsig lesz itt minden. Lőfegyverek is vannak a játékban, de általában lőszerünk nem lesz, így nem sok hasznukat vesszük (kivéve az utolsó pályákon, ott lesz lőszer dögivel).

A játék elején kapunk még egy sokkolót is, aminek nagyon sok hasznát fogjuk venni. Segítségével lebéníthatjuk ellenfeleinket és azután a remegő kezükből akár el is vehetjük a fegyverüket. Végtelenszer használhatjuk a sokkolót, csak arra kell figyelni, hogy minden támadás után kell egy kis idő, amíg újratöltődik.

A közelharcot megfűszerezték még egy kis változatossággal. Ez annyit jelent, hogy nem csupán gombnyomogatásból áll az egész. Minden egyes fegyvernek saját tulajdonságai vannak, ami logikus is. Egy szöges deszkával jóval gyorsabban tudjuk szétverni a rosszfiúkat, mint egy fejszével, viszont kevesebbet is sebzünk vele.

A támadásnál az is számít, hogy merrefelé haladunk közben. Minden irányban másképp ütünk, így lehet egy kicsit taktikázni is. Ha már eléggé legyengítettük ellenfelünket, akkor 4-féle speciális módon végezhetünk velük, pl. kitörhetjük a nyakukat. Ez nagyon jópofa, de sajnos ez a 4 nagyon kevés így hamar megunjuk őket. A másik nagy negatívum, hogy egy idő után elég monotonná tud válni a harc.

A hibák ellenére a harcrendszer nagyon jól működik, hamar megszokjuk, hogy mikor kell támadni, illetve védekezni.

Történet

Már az előbb említett helyszínen is elég rosszul sülnek el a dolgok. Hamar kiderül, hogy a gyilkos még az épületben van. El is kezdjük üldözni, de ez nagyon rosszul sül el. Társaink meghalnak, ráadásul a szolgálati fegyverünk által. És a gyilkos szó szerint kivág minket az ablakon.

A házunkban ébredünk, ahol apánk barátja elmeséli nekünk, hogy útban vannak a rendőrök hozzánk, azért hogy meglincseljenek. Innentől fogva már minket is üldözni fognak. Egyre nagyobb káosz veszi körül a főszereplőt. Az utcákon rengeteg „drogos bűnöző” van, akik csak arra várnak, hogy szétrúgják a képünket.

Közben mindenhol halott madarakat (varjakat) találunk. Egyre több megválaszolatlan kérdés veszi körül a hősünket, aki kezd becsavarodni. Többet nem szeretnék lelőni a sztoriból, nagyon érdekes és sok kérdésünkre választ fogunk kapni.

Condemned: Criminal Origins - Trailer

Hangulat

Ez a része a játéknak szerintem tökéletesen sikerült. Kivétel nélkül az összes pálya nagyon sötét. Ugyan van nálunk egy zseblámpa, de az a kis fény csak még félelmetesebbé teszi a sötétséget. A hangok terén is remekel a játék. Az ellenfelek nagyon agresszívak, üvöltöznek, és olyan vadul támadnak ránk, hogy néha tele lesz tőle a gatyánk.

Összegzés

A Condemned Criminal Origins egy jó horror FPS. Hibái ellenére is kiemelkedik a tömegből. A rajongóknak egy próbát mindenképpen megér (főleg azért, mert nem sok ilyen típusú játék van). Azt is le kell szögezni, hogy nagyon durva a játék, nem véletlenül van ott az a +18 a dobozon. Szóval aki nem bírja az erőszakot az kerülje, a többieknek viszont ajánlom. 

A Condemned: Criminal Origins a horror játékok egyik királya.
 

Címkék: pc ps3 xbox fps condemned

komment

süti beállítások módosítása