HTML

Konzol Játékok és PC Játékok

Konzol és Pc játékok blog. Friss hírek és újdonságok minden játékról egy helyen. A legújabb játékok pc-re és konzolokra (ps2, ps3, wii, psp, xbox, nintendo ds)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Monopoly Tyccon

MMORPG 2010.05.16. 23:32

A Monopoly név szinte mindenki számra ismerősen csenghet, hiszen még azok is, akik életükben nem játszottak tycoon játékkal, minden bizonnyal találkoztak már vele táblás formában. Lehet ezt még fokozni? A Monopoly Tyccon készítői megcsinálták.

Bizony, nincs is jobb, mint egy baráti társaságban ingatlan kereskedőt játszani, ahol – vérmérséklettől függően – jókedv vagy éppen hangos káromkodások közepette lehet tönkretenni a másik játékost. A pezsgő hangulat és az izgalom pedig garantált, amikor szinte remegve számolgatjuk azt, hányat is kellene ahhoz lépnünk, hogy a következő dobásunk eredményeként ne a másik játékos gondosan felépített – és meglehetősen – drága hoteljében szálljunk meg.

A méltán híres játéknak pedig napjainkban is egyre újabb változatai jelennek meg. Az erre a dallamra hangszerelt különböző típusok mellett – amelyek közt a világ csodáit bemutató Monopoly-tól a gyereknek szóló változatig – minden megtalálható pedig nem csak a társas-, hanem a számítógépes játékok piacán is virágzik a Monopoly.

Az eredetileg „boardgame-nek” indult játék, így legalább annyira „PC-game” is ma már, ahol – esetenként meglehetősen erős számítógépes ellenfelekkel szemben – egymagunk is kipróbálhatjuk tudásunkat. 

A különböző PC-változatok ugyanakkor mindig csak kisebb változtatásokat hoztak a Monopoly világába. Például más mezők kerültek hoztak a táblára vagy másfajta szabályok szerint is lehetett játszani kedvenc ingatlankereskedelmi játékunkat.

Ennek a koncepciónak a teljes átalakítása azonban egészen az ezredfordulóig nem jutott eszébe senkinek, amikor is a Hasbro az Atarival és a deep red-del közösen megjelentette a Monopoly Tycoon-t, amely game egyfajta szemléletváltásnak is felfogható a játék történetében.

Vagyis még inkább – ahogyan a Sim City Társadalmaknál már láttuk – kistestvérnek, ám ezúttal talán még az alapjátéknál is jobb darabot hoztak ki a játék készítői. A sokatok számára ismerős, a telkeket a szivárvány minden színével jelző táblát ugyanis egészen egyszerűen elhajították és helyette egy közepes méretű várost kapunk a játék színteréül.

A legendás utcanevek (pl. Oxford st., Whitechapel Rd., stb.) ezen ugyanúgy megtalálhatóak mint az eredeti verzióban, ám szállodák helyett ezúttal üzletekkel foszthatjuk ki játékostársainkat.

Nem mellesleg, itt az építés már azonnal lehetséges, tehát nem kell esetenként órákig körbe járni, amíg a dobókocka szeszélyeinek köszönhetően végre összegyűlik az építkezéshez szükséges jelentő három telek.

A dobókocka pedig amúgy is ismeretlen fogalom a játékban, így itt kizárólag a pénzünk szab határt annak, hogy egy pékséget vagy éppen egy antiküzletet húzunk fel a Mayfair-re vagy éppen bárokkal mulatatjuk a közönséget.

Az egyes üzleteket különböző méretben húzhatjuk fel, annak elsajátítása azonban, hogy mekkora méretet érdemes választanunk, igen csak kifinomult stratégiát követel, így előfordulhat, hogy keserű szájízzel kell rájönnünk arra, hogy a kezdetben tuti üzletnek tűnő méretű könyvesbolt a harmadik-negyedik napon még az árak nagymértékű csökkenése ellenére sem tűnik tuti üzletnek.

A különböző méret mellett pedig más- és más árkategóriákból választhatunk, így érdemes meggondolnunk, hogy például a Boardwalk-on pusztán funckionális boltokat építünk e. Megfelelő taktikával és a rendelkezésükre álló pénz okos felhasználásával (az olcsó üzletek azért általában előnyben) hamar szép kis cég birodalmat építhetünk ki.

A játék során nagyjából 60 különböző üzlet közül választhatunk, amelybe még nem is számoltuk bele az éjszakai létesítményeket. Bizony, mert ahogy leszáll az est, a nappali boltok bezárnak és kezdetét veszi az éjszakai élet.

Ahol Night Clubbal, revüvel vagy éppen a legújabb filmeket kínáló mozikban szórakoztathatjuk a nagyérdeműt. A 6 órán át tartó időszak így azoknak is jó lehetőséget nyújt arra, hogy virtuális fontokból megszedjék magukat, aki napközben esetleg kevesebb üzlettel csábították volna árucikkekre éhes vásárlóikat. Itt  akkor meg is ragadnám az alkalmat, hogy egy nap menetét összefoglaljam. Tehát

24-06 óráig Pangás, az előző napi bevétel számolgatása, egy-két épület felhúzása

06-09 óráig: Az előző napi költségek (fenntartási költség) levonása, a lakóházakból származó bérleti költségek besöprése

09-18 óráig Nappali műszak, amikor reményeink szerint a vásárlók apraja, s nagyja csőstül jön nagy műgonddal felhúzott üzleteinkbe

18-24 óráig Éjszakai élet, amikor a város kigyúlt fényeiben, na meg például a bowling- és biliárd klubok termelte profit mennyiségében gyönyörködhetünk.

24 óra A nap vége, az üzletek bezárnak. Itt nagyon vigyázunk, hogy legyen elég pénzünk, hiszen a kétszer egymás után negatív bankszámlával zárjuk a napot, akkor automatikusan kiesünk a játékból

Ahogy telik az idő, úgy egyre kevesebb telek áll rendelkezésünkre. Na, nem kell megijedni, hiszen a 28 üres négyzet jelképezte építési terület azért nem szokott gyorsan beépülni. A különböző városközpontok (értsd: sok üzlet avagy szórakozóhely egy helyen) viszont tapasztalataim szerint jobban vonzzák a vásárlókat, azaz nagy valószínűséggel több üzletbe is be fognak menni az adott területen.

Az egyes utcák és városnegyedek kisajátítására pedig az alapjátékban megszokott aukció jó megoldást kínálhat. (Nem mellesleg, az aukción megszerzett telkekre már csak mi építkezhetünk!) Árverés segítségével tudjuk megszerezni ugyanakkor a naponként extraprofitot jelentő közműveket és vasútvonalakat is.

Amire egyre nagyobb üzletláncaink segítségével különösen szükségünk lesz, hiszen az épületek fenntartási költsége minden reggel kegyetlenül levonják a számlánkból. Így érdemes, akár a méretes lakóházak felhúzásával, akár az árverésen szerzett telkekkel egy kis anyagi biztonságra szert tenni.

A játékban persze a board game-ben már megszokott kártyák is fontos szerepet kapnak, amelyből mindennap egyet kapunk, hiszen egy-egy jól irányzott kártyahúzással akár komoly anyagi előnyre (vagy éppen hátrányra) tehetünk szert a többiekkel szemben.

Persze nem egy kellemes dolog, amikor a nap eleji mínusz több ezres számlánk este 6-ra már úgy ahogy pozitívba kerülne, ám szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezeket a kártyákat bármikor felhúzhatjuk, így jobban tudjuk védeni a véletlenek játékától költségvetésünket.

Címkék: pc monopoly

komment

süti beállítások módosítása