HTML

Konzol Játékok és PC Játékok

Konzol és Pc játékok blog. Friss hírek és újdonságok minden játékról egy helyen. A legújabb játékok pc-re és konzolokra (ps2, ps3, wii, psp, xbox, nintendo ds)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Heroes of Might and Magic 5 Gold

MMORPG 2010.05.16. 23:23

A Heroes of Might and Magic sorozat első tagja még 1995-ben látta meg a napvilágot, és az óta is szinte töretlen sikernek örvend ez a sorozat.

Számos alapjáték és kiegészítő látta meg az óta a nagyvilágot.  A fejlesztők az első résszel tulajdonképpen egy új műfajt teremtettek meg. Amely egy fantasy világban játszódó körökre osztott stratégia lett.  Azóta számtalan hasonló játékmenettel megáldott játék igyekezett megdönteni a sorozat siker szériáját. Több-kevesebb sikerrel.

Erről a sorozatról elmondható, hogy szinte minden valamire való gemer kipróbálta már.  Minden eges rész igen hosszú játékmenettel büszkélkedhet. Mindegyik résznek illetve kiegészítőnek egyedi története van, amelyet végigjátszhatunk, és hogyha ez nem lenne elegendő számunkra mindig ott voltak az elkészített pályák, melyeken kedvünkre kalandozhattunk tovább.

Habár a kor haladt előre, és sorra jelentek meg az újabb és újabb részek illetve kiegészítők, tulajdonképpen a játék változatlan maradt. Nem sok sorozat mondhatja el magáról, hogy ennyi évvel a háta mögött is képes volt fent maradni és sikereket elérni. 

Most itt van nekünk a Heroes M. M. V Gold kiadása, amely tulajdonképpen az alapjátékot és a két kiegészítőt foglalja magában. Lássuk tehát őket, mi is az, ami ennyire magával ragadja az embereket, amiért képesek vagyunk számtalan órát eltölteni a képernyőnk előtt, hős páncélozott lovasunkkal bejárva a pályák minden zugát.

Heroes Might and Magic V alapjáték

Elindítván a játékot egy intróval találjuk szembe magunkat. Amelyben egy esküvő szemtanúi lehetünk. Az eléggé különösre sikeredett tiszteletes beszélni kezd, hirtelen megrázkódnak a falak és egy szép szál szörnnyel találjuk szembe magunkat. Az arát szépen elmenekítjük, és természetesen hős lovag módjára szembe szállunk a szörnyeteggel.

Látszólagosan kilátástalan küzdelmünkben megsebesítjük ádáz ellenfelünket, aki ennek következtében szépen kibucskázik az ablakon. Ezt az intrót kapjuk nagyvonalakban az alap játéktól. Majd ezt követve bekerülünk a játék fő menüjébe. Ahol elvégezhetjük a szokásos tennivalókat. De ne is húzzuk, tovább az időt vágjunk bele a kampány módba. Itt rögtön láthatunk hat különböző részt. Amelyek: „A királynő”, „A kultista”, „A Nekromanta”, „A boszorkánymester”, „ A vándor”, és „A mágus” neveket kapták.

Első alaklommal csupán az első érhető el. Amin belül mily meglepő módon további küldetéseket találunk szám szerint 5 darabot. Ezek folyamatos teljesítésével haladhatunk előre mind a játéban mind pedig a történetben. Belevágva a kezdetekbe egy pár videó jelentet kell végig néznünk. Először egy csata jelenetet, ami a játék grafikájával készült. Szóval ne várjon senki sem tőle HD mozi élményt.

Majd egy beszélgetésbe cseppenünk, ahol megtudhatunk ezt, azt a jelenlegi helyzetről, a háború jelenlegi állásáról, tervekről lehetőségekről. Innen indulunk mi is el rögös utunkra Izabella harciasságának köszönhetően.

Az első küldetések afféle oktató módnak is beillenek. Ezeket játszi könnyedséggel megoldhatja mindenki. Aki át szeretné lépni ezeket az oktató mód jellegű küldetéseket annak sajnos rossz hír, hogy ezt nem teheti meg. Ugyanis csupán ezek végig kalandozásával lehetséges a továbblépés a játékban. Ahogy haladunk a játékban különböző nevű hetek váltják egymást.

Akik jártasak a Heroes világában azok tudják, hogy nem csak jópofa nevekről van szó. Hanem igenis lényeges dologról. Itt az ötödik részben sincs ez másképpen. A különböző hetek befolyásolják a szaporulatot, kalandozást, termelést, harcot és a toborzást. Így mindig oda kell figyelnünk az adott hetekre, hogy melyik héten mit érdemes tennünk és hogyan.

A játékban 6 különféle vár bukkan fel. Mindegyikben más és más típusú lényeket tudunk létrehozni. Értelem szerűen hat vár mellé hat csoportba sorolható hős jár. Ezeken a hős csoportokon belül természetesen számtalan hőst találunk. Így mindenki megtalálhatja a játék folyamán a neki tetszőt, illetve a számára legszimpatikusabbat.

Itt rá is térhetünk az elérhető, kifejleszthető varázslatokra. Öt nagy csoportba sorakoznak fel: kalandvarázs, idéző, pusztító mágia, fénymágia, és a sötét mágia. Ahogyan az már lenni szokott itt is számtalan különböző varázslatot találhatunk. A csaták során igen nagy hasznát vesszük majd ezeknek. Sokat segíthetnek rajtunk, és a taktikánkat is ennek megfelelően változtathatjuk. Kalandozásaink során találunk számos varázstárgyat is, amelyeknek különböző pozitív hatása van roppant hősünkre.

Érdemes ezeket megszerezve átolvasni melyik mire is képes, így jobban megismertjük a lehetőségeinket illetve gyengeségeinket is. Maga a kampány rész hosszú szórakozást nyújt, és az eközben kibontakozó történetnek hála nem veszítjük el a motivációnkat a pályák teljesítését illetően. Aki végig viszi, a kampány módot az nem fogja megbánni.

Összefoglalva a dolgokat, az alapjáték igen jól sikerült alkotás lett. Természetesen senki se várjon tőle kimagasló grafikai teljesítményt, fantasztikus árnyék és fényhatásokat. Azonban ez a képi megjelenítés, nagyon is illik ehhez a sorozathoz. Az irányíthatósága teljesen egyszerű bárki elsajátíthatja könnyedén.

Természetesen összetett játék, ha minden egyes részét ki szeretnék élvezni, akkor mélyen bele, kell ásnunk magunkat. De ez mindig is jellemző volt erre a sorozatra. A számtalan pálya és lehetőség miatt szinte megunhatatlan, multiban játszva, pedig mint mindig most is bosszút állhatunk barátainkon, amiért nem adták nekünk a csokoládéjuk felét.

Heroes of Might and Magic V - Hammers of Fate kiegészítő

Lássuk, ez a kiegészítő mit tartogat a számunkra. Belevágva a hadjárat módba három fő kampánnyal találjuk szembe magunkat: „Freyda dilemmája”,”Wulfstan makacssága”, és Maya küldetése”. Természetesen itt is sorban kell haladnunk, mindig az előző teljesítésével nyílik meg a következőre haladás esélye. A küldetéseken belül itt, is mint az alapjátékban mindhárom esetében 5 küldetését találunk. Az indulásnál két hőssel kezdjük a játékot. név szerint Freydával és Lászlóval. Freydára biztosan mindenki emlékszik az alap játékból ahol az egyik küldetésünk éppen az volt, hogy őt elraboljuk. Az első pálya nem okoz különösebb megterhelést senki számára sem. Eléggé könnyűre sikeredett. Afféle bevezetés ez, ráhangolódás a nehézségek előtt. A játék igyekszik folyamatosan nehezíteni a küldetéseket. Ami jó pontnak számít. Nem dob minket egyből a mélyvízbe. Ebben a kiegészítőben három különböző várral fogunk találkozni. Szerencsére a hangulat itt is átragad az alapjátékhoz hasonlóan. Sok újdonsággal nem fogunk találkozni. Bár a leglényegesebb inkább a történet folytatása. Ami elég motivációt ad a kiegészítő végigjátszásához.

Összefoglalva, a Hammers of Fate kiegészítő hasonlóképpen az alapjátékhoz remek hangulatával és történetével ismételten a képernyő elé ragasztja az embert. A kampány pályák száma nem túlságosan sok. Valahogy mégsem éreztem túl kevésnek. Szerencsére a történet nem holmi szappan operaként folytatódik tovább. Végig fenntartja a motivációnkat a végigjátszásra. Összegezve remek kiegészítőt kaptunk a Hammers of Fate személyében.

Heroes of Might and Magic 5 Tribes of the East kiegészítő

Nos, akkor lássuk is nem húzva az időt, a második kiegészítőt. A menürendszerre illetve ezekre a szokásos dolgokra nem térnék ki, hiszen ezek változatlanok maradtak. Inkább jöjjön a dolgok izgalmasabb része. Igyekszem a történetből minél kevesebbet elárulni, ugyanis ennél a sorozatnál ez az egyik leglényegesebb pont. Így nem akarom lelőni a játék kedvet hozzá. Tessék mindenkinek végigjátszani és mindenki megláthatja, hallhatja a történetet.

A kampány módban itt négy főt kapunk: „A törzsek dühe”, „Asha végrendelete”, „Atyáink végrendelete”, A megmentésre repülve. Ahogy belevágunk, az elsőbe rögtön észreveszünk valamit, ez bizony egy prológus.

Egyetlen pálya, amit végig kell játszanunk. természetesen itt sem maradhat el a videó jelenet. Melyből megtudhatunk ezt, azt, és természetesen felcsigázza némileg az érdeklődésünket a kiegészítő iránt. Itt is marad a jól beállt játék grafikájával készített videó jelenet. Talán így hangulatosabbá is teszik ezeket. Nyilván aki HD csodára vágyik, annak ez elszomorító tud lenni. Az első küldetésre Quroqot, kell vezetgetnünk keresztül- kasul a pályán. Nos Qurolog nem más, mint a szolgaság ellen fellázadó klán vezére.

A küldetésekben haladva sorról sorra élhetjük végig a történetet, mely igencsak jól sikeredett. Nos, természetesen ez a Heroes-ok egyik jellegzetessége, így ezt nem kell senkinek sem ecsetelnem. Természetesen kapunk egy két új dolgot is, pl. egy új várat, amelyet már ismerhetünk egy korábbi Heroes kapcsán. Sok újdonságra azért ne számítson senki sem. Ez a Heroes 5 lezárása. Több hivatalos kiegészítő nem lát napvilágot, nos legalábbis előre láthatólag.

Összegzésképpen az elmondható, hogy ezzel is sikerült megőrizni a Heroes vonulatot. Aki rajongója eme nagyszerű sorozatnak az biztosan végigjátszotta a küldetéseket. Ha valakinek ez sem lenne elég, ott vannak természetesen az előre generált pályák melyeken lehet tovább kalandozni, illetve van pálya editor ugyebár. Sőt ha még mindig nem lenne elég, akkor számtalan modot lehet beszerezni hozzá. Hála a rajongóknak.

Összefoglalás

A Heroes of Might and Magic 5 Gold csomag igen jó vásár mindenkinek. Remekbe szabott játékot kapunk érte cserébe. Aki kedveli az ilyen típusú játékokat az semmiképpen sem fog benne csalódni. A hosszú játékmenetre nem lehet panaszunk. A készítők megtettek mindent annak érdekében, hogy sokáig szórakozhassunk.

A történet összességében jól sikerült. Végig fent tudja tartani az érdeklődésünket, ezzel is motiválva a játékost, hogy végig játszva a játékot. A Grafikája ugyan nem a legújabb XY motorra épül, ezáltal senki se várjon tőle csodákat. Mindazon által megjegyezném, hogy szerény véleményem szerint ez a grafika tökéletesen illik a játék stílusához, és egyéniségéhez.

A játékmenet egyszerűen elsajátítható. Mindig fel lehet fedezni benne apró dolgokat, amiket eddig nem vettünk észre. Azonban ha valaki bele szeretné ásni magát mélyebben is a játékba az előtt számos részlet fog kibontakozni, és rá fog jönni, hogy csupán külsőre egyszerű a játék. Igencsak aprólékos elemek összessége. Sok mindent nem igen lehet hozzáfűzni a játékhoz illetve a kiegészítőkhöz sem. 

Aki ismeri a Heroes-t az tudja, éveket lehetne beszélni róla.

Címkék: pc stratégia heroes rpg rts

komment

süti beállítások módosítása